– SQL Nedir?
SQL, bilgisayar başında sıklıkla olanlar için vazgeçilmez bir sistemdir. Bilgisayar başında bulunup çokça veri ile ilgilenmeniz gerekmektedir. Bu yazı da bir veri içerisinden sizlere sunulmuştur. Bu yazının içeriğindeki veriler, veri tabanı içerisinden sizlere sunulmuştur. SQL, belli kriterler içerisinde verileri size sunma ve sorgulama demektir. Bir nevi sorgulama dili denilmektedir. Sorgulama sırasında veriler üzerinde işlemler yapmamızı sağlamaktadır. Açılımı “Structured Query Language” olan ve Türkçesi “Yapılandırılmış Sorgu Dili” olan SQL, İngilizce isminin baş harflerinden oluşmaktadır.
– SQL Nasıl Çalışır?
Veriler üzerinden hızlı bir işlem yapılmasını sağlayan SQL sayesinde büyük veriler üzerinde rahatlıkla sorgulama ve sunum işlemleri yapılabilmektedir.
Büyük verilere sahip uygulamalar ve bilgisayar programları SQL sistemini kullanarak rahatlıkla veri tabanı yönetimi yapılabilmektedir.
Veri tabanı yönetiminde dikkat edilecek kısım ise dağınık verilerin düzenlenmesidir. Büyük bir veri üzerinde çalışılıyorsa kategorize etmek ve dağınıklıkları düzenlemek, sorgulamalar ve veri arama sırasında rahatlıkla işinize yaramaktadır. Hafızada dağınık olarak depolanan bilgiler, kategorize edilip düzenlendiği zaman, depolama alanı açısından ve düzen açısından rahatlık sağlanmış olur. Depolama alanı işgal edilmez ve alandan tasarruf edilir. Örneğin öğrenci bilgi sistemleri, pek çok öğrencinin notlarını, derslerini, kişisel bilgilerini ve eski pek çok dersi ile birlikte geçmiş senelerinin notlarını görülebilmektedir. Bu şekilde bir sorgulama yapıldığında ve öğrenci bilgi sistemine girmek isteyen bir öğrenci, SQL sistemi tarafından verilerin sorgulanmasını ekranında görmüş olur.
– SQL Sistemleri Nasıldır?
Büyük bir veriye sahip şirketler, bu verilerini veri merkezleri denen devasa bölümlerde tutmakta ve buralardan yönetmektedir. Pek çok kamu kuruluşu da bu tarz veri merkezleri kurarak devlet denetimi altında işlemektedir. Son yılların popüler uygulaması olan e-devlet hizmeti de bir SQL veri tabanıdır. Bu veri tabanı sayesinde sisteme TC kimlik numaranız ile kayıt olduğunuzla sizinle ilgili devlet hizmetlerinin kayıtları veri tabanından çekilerek size sunulur. Veri tabanı birbiriyle ilişkisi olan pek çok farklı dosyayı birbiriyle tıpkı bir kütüphane mantığı gibi senkronize etmektedir.
Bu makelemde SQL nedir? Nasıl çalışır? anlattım. Bir sonraki makalemimizde görüşmek üzere..
Sorularınızı iletişim bölümünden yazabilirsiniz.